De multe ori, atunci cand incepi un plan alimentar, e recomandat fie sa fi ajuns deja in punctul in care s-a facut declicul personal si esti extrem de determinata, fie sa te asiguri ca adopti strategii eficiente care sa iti ofere parghiile potrivite pentru a-ti atinge obiectivul.
Daca vorbim de slabire, si, de cele mai multe ori, despre asta vorbim, la modul general, lucrurile sunt simple: slabesti cand esti intr-o balanta energetica negativa sau, in termeni mai specifici, cand esti in deficit caloric. Cu alte vorbe, slabesti cand mananci mai putin decat consumi prin activitatile zilnice.
Cum faci sa ajungi la rezultate bune intr-un proces de slabire? Ai la dispozitie mai multe strategii care sa te ajute la slabire, pe cat de simple, pe atat de eficiente.
- O prima optiune este sa consumi mai multe legume si mai putini carbohidrati (cum sunt alimentele bogate in amidon: orez, paste, cartofi, etc). Multe persoane care au nevoie sa slabeasca se confrunta si cu probleme legate de glicemie si au nevoie sa regleze nivelul insulinei; si o forma prin care pot face asta este sa adopte o dieta saraca in carbohidrati. Scopul nu este sa renunti complet la ei, pentru ca vorbim de o abordare specifica a unui regim alimentar, insa o cantitate mai mica de carbohidrati alesi cu atentie iti pot aduce rezultatele dorite. Asa ca, alege carbohidrati complecsi, cu descarcare lenta si care contin fibre (ovaz, cartof dulce, orez integral, etc).
- A doua strategie prin care poti ajunge la deficit caloric este sa ai o activitate fizica mai intensa. Daca faci antrenamente cu greutati, iti recomand sa incluzi la antrenamente sau sa alternezi antrenamentele tale normale cu unele tip HIIT. Alternativ, poti alege sa cresti nivelul de activitate fizica prin actiuni obisnuite pe care le poti face in timpul zilei: urcatul scarilor in loc de lift, mersul pe jos in loc de transport in comun (atat cat e posibil), curatenia casei, ingrijitul gradinii si alte activitati care ne pot creste surprinzator consumul caloric.
- Fa-ti un plan alimentar pe intreaga saptamana , chiar daca nu lucrezi cu un specialist. Stabileste dinainte ce vei manca la micul dejun, ce poti pregati usor si din timp pentru a-ti lua ca pranz la birou, ce poti folosi din frigider pentru cina, etc. Aceste lucruri nu te vor ajuta in mod direct sa slabesti, dar iti vor oferi o directie clara si o structura pentru alimentatia ta. Astfel, iti va fi mai usor sa urmaresti planul si sa eviti snacksuri nedorite, dulciuri sau alte produse neplanificate. Include in alimentatie proteina slaba: pui, curcan, peste, fructe de mare, alege oua (bio, pe cat posibil, sau crescute la sol), consuma fructe de sezon si alege lactate cu un continut redus de grasimi.
- Nu te infometa si nu sari peste mese. Infometarea e contra-indicata, chiar si atunci cand avem nevoie sa slabim mai mult. Nu doar ca e periculoasa si nesanatoasa, dar nu iti va aduce rezultatele pe care le vrei. Cand tai prea mult din necesarul caloric, corpul tau nu are din ce sa se recupereze si sa performeze, iar asta iti va creste sansele sa ajungi la un consum excesiv de mancare, la o singura masa, din cauza lipsei si a infometarii. In cazul acesta, poti fi sigura ca organismul tau va avea grija sa depuna tot, pentru ca stie prin ce-a trecut si isi va face rezerve. Asa ca mananca alimente de calitate, alege alimente bogate in nutrienti, pregateste mese simple, dar delicioase si mentine o relatie buna cu mancarea, nu una de “love & hate”.
- Sarbatoreste controlat si ocazional prin satisfacerea unor pofte culinare. Stai linistita, o masa ceva mai putin sanatoasa nu iti va distruge intreg efortul de pana acum, asa ca iti poti satisface linistita o pofta ocazionala, atata vreme cat o faci cu moderatie. Sa mananci corect si sanatos 80% din timp iti permite un 20% in care sa te poti bucura de un desert sau de un pahar de vin la o cina in oras. Acorda-ti aceste “cadouri” cu moderatie, nu face din asta o scuza pentru a construi un obicei nesanatos si adu-ti aminte ca nu e vorba de a devia de la plan, ci de a te recompensa pentru efortul pe care il faci zi de zi.
- Ai grija la gustari. Si asta pentru ca, de multe ori, apelam la gustari mici cantitativ, de multe ori semipreparate care pot ascunde multi aditivi si multe calorii si care ajung sa ne distruga complet planul alimentar pe intreaga zi. Exista multe optiuni de gustari sanatoase pe care le poti lua cu tine si le poti avea la indemana atunci cand programul e prea agitat si nu ajungi sa mananci la timp.
- Bea “cu cap”. Si cand spun asta, ma refer intai la a bea suficienta apa ca sa ramai hidratata. Apoi, evita bauturi bogate in calorii cum sunt diversele tipuri de cafele gen moccacino, frapuccino, sucuri, etc. Alege cafea neagra, ceai negru sau verde si opteaza pentru simpla apa (poti opta si pentru apa enzimatica, sigur te poate ajuta).
- Mananca incet. Da, e si asta o strategie foarte eficienta; mesteca incet, fii prezenta in acele momente si bucura-te de ce se afla in farfuria ta, constientizeaza ce beneficii iti ofera hrana si lasa-i creierului suficient timp sa inregistreze senzatia de satietate.
Sunt chestiuni simple si de bun simt, vei zice, dar stii cat de multa lume nu le ia in calcul sau nu se gandeste la asta? Uneori, ce e atat de simplu poate fi usor trecut cu vederea, si totusi fiecare din aceste strategii atat de simple ne poate aduce mari avantaje in lupta cu greutatea. Asa ca…mai multa atentie, mai mare constientizare si cat mai multa informare. Cheia e moderatia.