Vorbim din ce in ce mai des de miscarea fizica si este un lucru absolut minunat. Avem grija de corpul nostru oferindu-i cele mai bune premise atunci cand facem miscare si ne alimentam corect. Cu disciplina si determinare, dar si cu grija si iubire, oferim trupului nostru cele mai bune sanse catre o viata sanatoasa. Dar cum avem grija de creierul nostru ?

Da,  intrebarea poate suna destul de ciudat, insa este un subiect la care m-am gandit in ultimele zile.  Creierul este centrul de control al organismului si este de datoria noastra sa avem cat mai multa grija de el. Si cum facem asta ?

Intai, avem grija ce mancam: alimentatia poate impacta modul in care creierul nostru functioneaza. Pentru o functionare optima, includem cat mai des in alimentatie peste gras. Somonul, pastravul sau sardinele sunt pesti bogati in Omega 3, « materia prima » pe care creierul nostru o foloseste. Consumam, de asemenea, oua, nuci, avocado, seminte de dovleac, coacaze, ciocolata neagra sau ceai verde, etc. Nu este prea greu, nu ?

Apoi, avem grija sa facem miscare de tip aerob, in natura, astfel incat creierul nostru sa primeasca o cantitate suficienta de oxigen. Respiratia este foarte importanta pentru oxigenarea si, implicit, functionarea optima a creierului si pentru indeplinirea tuturor functiilor organismului. Miscarea in natura este esentiala, fie ca vorbim de alergat in parc, mers pe bicicleta, yoga in aer liber, antrenamente functionale pe malul marii, etc. Toate aceste tipuri de miscare efectuate in aer liber sunt extrem de benefice pentru ca organismul nostru sa se incarce de energie.

Un alt mod in care avem grija de creierul nostru este tinandu-l mereu ocupat. Ne hranim creierul prin educatie, prin informare, prin citit : ne facem timp, in fiecare zi, pentru pasiunile noastre, incercam sa invatam zilnic ceva nou, alocam mereu timp pentru a afla sau incerca lucruri noi. Stimularea permanenta a creierului prin interese si activitati mereu noi ne mentine spiritul tanar si creierul activ.

Gandirea pozitiva este, deja, o sintagma binecunoscuta, dar este mai mult decat atat. Un creier activ, sanatos trebuie alimentat, cat de mult posibil, cu ganduri pozitive. Este, efectiv,  vorba de o educare in spiritul gandirii pozitive. Universul se misca in spiritul gandurilor noastre si este important sa invatam sa il ducem in cea mai buna directie. Stresul, preocuparile, anxietatea nu fac decat sa ne provoace o stare acida, un mediu benefic bolilor: corpul produce mai mult cortizol si acest nivel crescut poate afecta capacitatea creierului de a functiona in parametri optimi.

Meditatia ajuta foarte mult la pastrarea unui creier lucid si la o atentie si concentrare crescute. De la cele cateva clipe de liniste in care doar respiram si nu ne gandim la nimic pana la intregul proces de introspectie, procesul de meditatie ne ajuta la eliberarea stresului, reducerea anxietatii, calmarea « mintii maimuta », imbunatatirea focusului, etc. In general,  meditatia ne conduce catre o stare de bine si de liniste.

Aveti grija de voi: trup, minte si spirit.  Aveti o singura viata, pana la urma.

 

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *