Cand lucrezi pentru tine

sau jobul de pe canapea:

just fun sau ..altceva ?

Nu am mai scris de ceva vreme pe blog, dar m-am gandit la trendul celor care parasesc corporatiile pentru a-si face un business, mai mic sau mai mare. Am inteles ca, de cele mai multe ori, trendul este catre business-uri relativ mici sau « de familie », care sa aduca un venit relativ ok, fara a plati un pret prea mare pentru aceste beneficii. Si apoi m-am gandit si la mine, si ce fac eu acum, de unde vin si ce am invatat din toata aceasta experienta, pana acum. Atunci..cand lucrezi pentru tine este doar fun sau mai e si altceva?

Am lucrat ca angajat, intai intr-o firma mica, apoi intr-una mai mare. Am lucrat cu asociati si am avut si echipa, angajati. Am fost in ambele tabere. Tot timpul mi-am dorit sa lucrez in echipa. Este, cu siguranta, mult mai usor : ai cu cine vorbi, exista cineva care te poate intelege sau macar asculta, iti poate da sfaturi sau puteti imparti responsabilitatile. Cand esti pe cont propriu, tu centrezi si tu dai cu capul. Ei bine, la un an de cand am avut ideea TonusApp, am avut un soc emotional care m-a dus mai departe, facandu-ma sa inteleg doua lucruri majore :

  1. Esti singur. Oricat ar fi diverse persoane cu care poti discuta, intr-o masura mai mica sau mai mare, sau oameni cu care esti in legatura prin prisma proiectelor in care esti implicat, esti singur. Odata ce renunti la « nevoia de a fi in echipa » si accepti ca » esti singur », incepi sa faci lucruri pe care inainte nu le-ai fi facut, esti mai dispus sa iei decizii si le iei mai rapid, risti mai mult, te misti mai repede.
  2. Ai reusit. Ai de lucru, proiectele merg, colaborarile vin, rezultatul muncii tale este vizibil si incepe sa produca rezultate si iti dai seama, intr-un final, ca ai reusit. Si nu ma refer la succesul financiar, cat la faptul ca munca pe care o faci produce rezultate viabile, ca sistemul creat de tine functioneaza.

In ianuarie 2013 imi lansam blogul. O vreme l-am tinut ascuns, l-am tinut pentru mine si cine citeste primele articole isi poate da seama ca, de fapt,  tineam un jurnal. Apoi am inceput sa scriu despre diverse, fara sa ii gasesc o directie clara. Apoi, am inceput sa scriu despre sport. Usor, usor, am inceput sa scriu despre si sa promovez o viata sanatoasa, cand inca nu stiam ca voi lansa TonusApp, cand inca nici nu stiam in ce directie voi merge.

Apoi, la un moment dat, am mers la un curs de Photoshop. Era ca sa imi pot crea singura bannerele pentru blogul meu. Sau cel putin asa credeam eu, la vremea aceea. Nu stiam, de fapt, ca voi mai aseza o caramida la temelia noii mele vieti, asa cum e ea acum. Habar nu aveam ca se construia deja universul de astazi. Apoi am inceput sa editez video-uri, timid, pe telefon. Si apoi, cu pasi marunti, am cautat si am intrebat si astazi editez pe laptop. Imi place la nebunie.

Imi place sa scriu si indraznesc sa cred  ca ma pricep la asta. Scriu despre viata sanatoasa, despre sport, despre alimentatie, despre dezvoltare personala.  Imi place sa fac grafica, desi probabil nu am inca mana bine formata. Imi place si mai mult sa editez video si, cu fiecare vlog nou, mai invat cate ceva. Fac sport. Scriu despre sport, alimentatie si despre dezvoltare personala. Asta e viata mea de freelancer. Sa nu intelegeti gresit, sunt si multe frustrari, dar… I get to live my dream.

Nu toate sunt roz. Nici macar alb sau negru. Ai ocazia sa muncesti de acasa. Dar cat esti de eficient muncind acasa? Dispui de timpul tau. Dar stii sa ti-l gestionezi eficient ? Tu iei deciziile, tu iti asumi rezultatele. Dar stii cat te costa fiecare alegere pe care o faci, chiar inainte de a o face? Iti imparti timpul cum vrei tu, in functie de prioritati. Dar reusesti sa faci diferenta intre plan personal si profesional?

Nu este usor. Deloc. Dar este frumos. Este atat de frumos cand iubesti ceea ce faci ca nu iti pare ca muncesti (si da, stiu cum suna :)…).  Dar asta iti da puterea sa continui. Pentru ca ceea ce se construieste- esti TU.

Fiti recunoscatori.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *