Sunt benzile de rezistenta eficiente?

Banda elastica este, pentru mine, unul din accesoriile esentiale la antrenament si nu exista saptamana in care sa nu folosesc macar o data banda. Recomand benzile din mai multe motive si am sa le enumar mai jos pe cele care mi se par cele mai importante.

Ce banda de rezistenta sa folosesc?

Trebuie sa incep cu precizarea ca exista mai multe tipuri de benzi elastice care pot fi utilizate cu succes in cazul antrenamentelor acasa, dar si la sala si oriunde. Sunt benzile elastice tip suspensie, sunt benzile de yoga pentru stretching sau mobilitate, sunt benzile de rezistenta circulare pentru antrenament de forta sau rezistenta sau mini benzile de rezistenta circulare, pe care le folosesc si eu in antrenamentele mele sau in antrenamentele TonusApp (testeaza aici un antrenament cu benzi pentru fesieri). Benzile vin in diverse culori, marimi, lungimi si nivel de rezistenta/ tensiune si, cu cat banda este mai groasa, cu atat ofera o mai mare rezistenta si, deci, rezultate mai eficiente. Voi face cateva referiri mai tarziu asupra implicatiilor unei benzi de grosime mai mare la antrenament.

Revenind, fiecare dintre aceste benzi vine cu multe beneficii, insa as vrea sa ma opresc asupra mini  benzii circulare, pentru ca este extrem de versatila, usor de transportat si incredibil de eficienta.

De ce sa folosim o banda de rezistenta?

In primul rand, este un accesoriu foarte sigur de utilizat la antrenament, chiar si de catre persoanele incepatoare, de catre persoanele care au diverse afectiuni si nu pot ridica greutati sau de catre persoanele mai in varsta. Utilizarea benzii elastice la exercitii nu afecteaza articulatiile si, astfel, se pot lucra extrem de eficient grupele musculare care ne intereseaza.

Benzile de rezistenta cresc masa musculara?

Benzile aduc si un plus de dificultate la antrenament pentru ca vin cu un plus de tensiune, in orice forma am efectua exercitiul. Si de ce ne intereseaza asta? Pentru ca un plus de tensiune inseamna mai multa forta, o crestere mai rapida a masei musculare si un tonus mai bun. Muschii se obisnuiesc cu miscarea si exercitiile trebuie fie diversificate, fie adus un plus de dificultate), asa ca, daca vrei sa aduci progresii in antrenamentele tale, nu ezita sa iei in calcul folosirea benzilor.

De ce sunt benzile de rezistenta eficiente?

Cand lucrezi cu benzi, tipul de miscare pe care il efectuam este diferit fata de antrenamentul cu greutati, chiar daca exercitiul este acelasi (push vs pull). De exemplu, cand efectuam o genuflexiune cu greutati versus o genuflexiune cu banda, tensiunea se resimte diferit in cele doua miscari: cand lucrezi cu greutati, tensiunea se resimte spre sol (gravitatia), in timp ce la antrenamentul cu benzi, tensiunea se resimte si in lateral, in functie de modul in care alegi sa lucrezi cu banda (miscare tip push- pull)

Ma ajuta benzile de rezistenta sa imi lucrez fesierii?

Poti lucra un antrenament complet cu benzi, pentru ca, asa cum am mai spus, sunt extrem de versatile. Desigur ca mini benzile noastre sunt extrem de folosite pentru a ne tonifia coapsele si fesierii, insa ele pot fi folosite in orice mod, inclusiv pentru antrenamentul partii superioare a corpului (extensii de triceps, flexii biceps sau ramat) sau in antrenamente HIIT.

Benzile ajuta la flexibilitate si recuperare, mai ales ca utilizarea lor nu afecteaza si alte grupe musculare. Benzile sunt excelente la antrenamentul pentru persoane cu diverse afectiuni si care nu pot lucra cu greutati sau in cazul seniorilor, cand folosirea greutatilor este, in cele mai multe cazuri, exclusa.

Mini benzile sunt perfecte pentru vacante, mai ales daca nu esti adepta salilor de fitness. Iti ocupa practic zero loc in bagaj, sunt usoare si le poti folosi cu incredere chiar si in camera de hotel sau pe plaja. Nu iti vor ingreuna bagajul, nu iti ocupa loc si iti pot sustine cu succes un antrenament full body eficient.

Ce banda de rezistenta sa aleg?

Personal, iti recomand benzile de rezistenta circulare din latex, sunt super eficiente, nu se rup, nu se strang, nu se ridica pe picior in timpul exercitiilor si tin si la transpiratie. Atentie doar la gradul de dificultate, sa fie o banda potrivita nivelului tau si cu care sa poti efectua corect exercitiile.

Costa mult benzile de rezistenta?

Benzile sunt foarte ieftine, cele circulare mini pot pleca de la 30 spre 60 lei aproximativ si, daca alegi calitate, poti fi sigura ca le vei avea pe termen lung, in functie de cat de des le folosesti. O investitie in cateva benzi de rezistenta iti pot garanta antrenamente eficiente o buna perioada, mai ales cu un minim de informare si putina creativitate.

Sunt benzile de rezistenta bune pentru antrenamentul de forta?

Da! As vrea doar sa iti amintesc ca, desi multe dintre noi ne dorim rezultate rapide, nu te grabi sa alegi o banda cat mai groasa si mai rezistenta pe care nu o poti controla pentru ca, daca rezistenta benzii este prea mare, unghiul tau de miscare va fi restrans, iar rezultatele nu vor fi din cele mai bune. Daca nu stapanesti cum trebuie banda, iti recomand sa folosesti benzi mai subtiri astfel incat sa poti efectua miscarea completa in timpul exercitiului si contracta la maxim muschii pe care ii folosesti. Si, daca in timp, simti ca ai ajuns la un nou nivel, poti trece la o banda ceva mai groasa sau poti folosi doua benzi simultan pentru un plus de dificultate.

Asa ca, daca esti doritoare de un antrenament cu banda, ti-am pregatit aici unul, intr-o rubrica pe care astazi o inaugurez, “15 minute de glorie”.

Tot ce ai nevoie este saltea si o banda de rezistenta si…15 minute la dispozitie. Succes!

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *