Nu exista o reteta unica in drumul catre o viata sanatoasa. Nu ajungi intr-o secunda “fit” , nici macar intr-o luna. Nu cred in disciplina riguroasa, dar ii admir pe cei care o stapanesc. Eu nu sunt asa. Am inceput sa fiu focusata pe cat ma antrenez si pe ce mananc undeva la inceputul anului si inca am “scapari”. Uneori sunt lenesa si nu am chef sa fac sport. Alteori am momente grave de pofte care se lasa cu golitul frigiderului. Le regret apoi. Dar nu ma pedepsesc pentru ele. Suntem oameni, pana la urma, si viata nu consta intr-un drum plin de restrictii in Wonderland, “priveste, dar nu atinge, bucura-te de vedere, nu de gust”. Stiu ca sunt variante sanatoase si alternative: de exemplu, daca nu am chef sa merg la sala, merg prin parc 45 minute pe jos si ma gandesc la diverse sau la nimic. Daca ma apuca poftele, caut sa gasesc cel mai mic rau posibil si recuperez ziua urmatoare. Dar sunt momente, in viata asta, cand nu ai control pe orice situatie sau, poate, nu mai vrei sa ai controlul. Si, din punctul meu de vedere, si asta este ok. Poate ca este o scuza pe care o aduc, poate fi chiar motivul pentru care rezultatele vin mai greu si nu am ajuns inca la forma la care imi doresc sa ajung, asa ca tot ce pot face acum este sa imi asum asta si sa inteleg ca este un drum, un proces, o evolutie. Nimeni nu s-a trezit intr-o dimineata cu un corp perfect. Trebuie munca, efort, disciplina. Iar acestea cer timp, mai ales daca nu ai fost construit in modul asta. Asa ca, gandeste-te la ce obtii cu rezultate rapide si ce implicatii au acestea asupra corpului tau. Si mai gandeste-te daca esti dispusa sa ai rabdare, astfel incat acesti pasi sa te duca, intr-adevar, catre un stil de viata sanatos, constant, pe termen lung, si nu in rezultate rapide, pe care sa nu le poti mentine in timp.

Nu iti pierde interesul daca ai avut o scapare; stiu ca se intampla si ca este un mindset, mai ales pentru femei, in special pentru femei. Cu alte cuvinte, daca ai dat-o in bara o data, urca-te inapoi in sa si mergi mai departe. Daca nu ai fost o saptamana la sala, nu face din asta un motiv sa nu mai mergi o luna. Daca ai picat in capcana unei pofte de ceva dulce, nu gasi in asta motiv sa mai mananci si alt dulce si un altul si tot asa. Este normal sa cazi, dar nu te pedepsi pentru asta, invata din ce ti se intampla si mergi mai departe.

Alege calea aceasta, catre o viata echilibrata si sanatoasa,  pentru motivele corecte: in primul rand, pentru tine, apoi pentru ceilalti. Tu esti cea mai castigata in aceasta calatorie si este cel mai important ca tu sa fii bine cu tine. Si, daca si ceilalti sunt ok, cu atat mai bine pentru tine. Asa ca nu pleca pe acest drum raportandu-te la ce cred ceilalti despre tine, despre schimbarea prin care treci, despre motivele pentru care ai facut-o sau despre rezultatele pe care le vei avea. Este ceva ce te priveste, in primul rand, pe tine.

Acum, punctual, lupta cu poftele este una mentala, pe langa toate celelalte aspecte ce tin de alimentatie. Iar batalia se castiga, cel mai probabil,  fix in acest plan, al rationalului, al logicii: “oare chiar imi doresc asta?”, “consecintele acestui comportament vor fi”, “voi astepta 15 minute ca sa fiu sigura ca asta imi doresc”, etc. Uneori am castigat procedand asa, alteori nu. And it’s fine. I will get there. Atata vreme cat este o masura in toate si am grija sa compensez acele momente, cred ca este in regula.

Asa ca, ati inteles acum, eu sunt ok cu scaparile “cu masura” si inca ma lupt cu disciplina. Probabil din acest motiv duc inca aceasta “lupta”, tocmai pentru ca sunt ok cu ele. Inteleg ca, pentru a avea rezultate foarte bune, e normal sa faci anumite “compromisuri” si e nevoie sa fii riguros. Dar eu imi doresc, cel putin in acest moment, o viata autentica si pe aceasta doresc sa o arat. Vieti perfecte gasim in filme.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *