Dupa cum am mai povestit, eu prefer sa ridic ceva mai multe kg decat sa fac cardio. Dar am decis sa slabesc mai rapid vreo 2-3 kg, asa ca am inclus ceva cardio in rutina mea si sper din tot sufletul sa nu pierd bunatate de muschiuleti munciti cu greu in ultimele luni. Dar, pentru ca, atunci cand fetei i se pune pata, nu prea ai ce sa ii faci, mergem inainte cu mult curaj si speram pentru ce e mai bun.

In ajutorul meu, si al altor fete care au un scop similar, am scris mai jos cateva reguli absolut basic si pe care probabil le-ati mai citit in diferite locuri. Si eu le mai citisem. Culmea era ca mi se pareau atat de basic incat le consideram destul de inutile. Dar nu sunt. Aflu acum, pe pielea mea, ca sunt unele lucruri extrem de simple si care chiar functioneaza.

  1. Consuma mai putine calorii.  Afla-ti necesarul de calorii conform efortului fizic pe care il faci si  pur si simplu mai scade de acolo: rezonabil (cateva sute de calorii, in functie de starea ta actuala)  si pe termen limitat. Corpul tau va folosi rezervele de grasime pentru energie atunci cand faci miscare.
  2. Nu te infometa: cea mai mare greseala este sa renunti la prea mult din necesarul tau de calorii. Sa slabesti nu inseamna sa traiesti cu apa. Vei da jos masa musculara si apa, chiar daca tu vezi kg mai putin pe cantar. Dar asta nu inseamna ca ai dat jos grasime.
  3. Taie din carbohidrati, dar nu ii elimina: o mare greseala este eliminarea completa a carbohidratilor. Ok, nu mai mancam pateuri si paine alba si alte lucruri similare, dar nu trebuie sa excluzi complet carbohidratii.
  4. Alege carbohidratii “buni”. Pentru ca ei sunt necesari organismului: ovaz, orez brun, paine integrala, cartofi dulci sau quinoa, pastreaza-i in alimentatia ta, chiar daca reduci cantitatea lor.
  5. Fa exercitii cardio: well, trebuie sa recunoastem ca un program de exercitii cardio este o cale rapida catre scaderea in greutate. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa pastrezi aceste exercitii in programul tau. Chiar si pentru o perioada determinata.
  6. Bea apa calda cu lamaie pe stomacul gol, cu 10—15 minute inainte de micul dejun. Am inceput si eu de ceva vreme si, cu putin efort, mi-a intrat in programul zilnic. Si trebuie sa recunosc ca face minuni pentru digestie si metabolism.
  7. Mai mult ghimbir si scortisoara, mai putin zahar si sare.  Ghimbirul nu este cel mai facil aliment de consumat, dar eu il adaug in smoothie sau la micul dejun, alaturi de scortisoara. Daca nu exagerezi, chiar aduce un gust placut si iti ofera energie. Studiile spun ca actioneaza si ca o mica bariera in calea poftelor. Iar despre zahar sau, mai degraba, lipsa lui, need I say more?
  8. Tine un jurnal zilnic cu ce mananci. Daca faci asta, este posibil sa descoperi niste pattern-uri daunatoare, pe care sa urmaresti sa le elimini. In plus, completandu-l, esti mult mai constienta de ceea ce consumi. Dupa o perioada, nici nu va mai trebui sa notezi.
  9. Nu manca noaptea. Mananca mesele importante si gustari, daca iti sunt necesare, si incearca sa eviti placerile culinare nocturne, sunt foarte pacatoase.
  10. Bea apa. Multa apa. Trucul meu recent construit este sa am grija sa termin o sticla de 2l zilnic, si chiar si mai mult. Sa va spun ca apa contribuie la arderea grasimilor, pe langa alte beneficii?
  11. Vizualizeaza: ca ai un visual board sau pur si simplu urmaresti modele de urmat, motivatia pozitiva functioneaza intotdeauna. Inconjurandu-te de stimuli vizuali pozitivi, vei fi mai receptiva la ideea de schimbare si te vei focusa mai bine pe obiectivul urmarit.
  12. Documenteaza– Citeste si informeaza-te , surse sunt peste tot. Asta pentru ca, de multe ori, facem niste greseli in dorinta noastra de reusita care ne fac mai mult rau si care sunt mult mai greu de corectat. Facand aceste greseli si intarziind obiectivul nostru de a slabi, vom ajunge doar sa simtim frustrare si chiar depresie. Si asta nu face decat sa ne indeparteze de la ce ne dorim.

Succes!

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *