Sharing is caring!

Am avut o discutie cu o prietena, acum vreo saptamana, despre stres. A pornit de la ea, insa mi-a dat de gandit. Ne plangem constant de stres, e boala secolului acesta, suntem stresati non stop. Si cand nu suntem stresati, ne stresam singuri.

Eu sunt un exemplu in acest sens, desi am inceput sa constientizez si sa inteleg ca lucrurile au modul lor de a merge sau de a se rezolva, cu sau fara stresul meu.

Dar despre ce vorbim, totusi?

Am avut o perioada constanta de trezit la 4 a.m. Constanta si destul de lunga. Te trezesti subit, deschizi ochii larg si esti extrem de treaza si activa. Mergeam pe canapea, ascultam muzica si imi treceau tot felul de lucruri prin cap. De cele mai multe ori, ma gandeam la situatii concrete, majoritatea legate de business, si cum as putea sa le rezolv. Alteori, imi cream scenarii sau ma framantam pe chestii care nici macar nu erau in controlul meu.

Recent, intr-o astfel de noapte, am ajuns chiar sa constientizez si sa imi spun singura: “tu stii ca te framanti degeaba acum si lucrurile vor parea altfel maine dimineata si, cumva, se vor rezolva intr-un fel”. Practic, a fost un pas mai in fata. Am trecut de la a realiza si constientiza ca aceste situatii cer o rezolvare si ca solutiile nu se gasesc prin panica sau insomnii, ci prin minte odihnita si clara.

Si totusi…

Revenind la discutia cu prietena de care va ziceam, ea se intreba: “Mai, dar de cand a aparut stresul? Ce e asta “stres”? In alte vremuri, erau oameni care nu stiau ce vor pune pe masa a doua zi, oameni care au trecut prin razboaie nestiind daca vor trece in viata de ziua urmatoare, oameni cu boli grave, tot felul de cazuri si de situatii. Unde era stresul lor? Si de unde stresul nostru?

E clar ca lucrurile sunt tot mai nesigure in viata noastra, dar…de ce stres? De ce apar atatea remedii sau medicamente care sa ne faca sa gestionam stresul? Intram in troria conspiratiei si ne gandim ca nu mai avem resurse alimentare? Si ca e mai usor sa fim controlati asa? Este stresul o consecinta hormonala (mancam prea multe e-uri, prea multe alimente procesate, etc). De unde vine stresul zilelor noastre si ce facem cu el?

Personal..

Cum ziceam, am reusit sa ma detasez putin, intelegand ca stresul nu ma ajuta cu nimic in a obtine solutii. Am constientizat, usor, ca am doua maini si doua picioare care imi sunt suficiente sa pot sa imi creez viata asa cum vreau. Sunt cateva modalitati la care recurg atunci cand situatiile o cer: yoga, carti de dezvoltare, discutii cu prietenii.. Fiecare persoana are propriile cai de a trece de aceste situatii, insa intrebarea ramane: de unde si de cand aparut conceptul de “stres” si starea in sine?

Voi cum va luptati cu stresul?

Sharing is caring!

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *