Sharing is caring!

Am continuat sa fac antrenamente in sarcina, da.

Pe mine, partea cu sarcina m-a luat complet prin surprindere si complet nepregatita. Faceam sport de ani de zile, incercam lucruri noi, imi placeau si antrenamentele de forta si cele de rezistenta, variam, alternam si ma bucuram de orice fel de miscare. Si bum, complet pe nepregatite, am primit vestea si totul s-a schimbat. Bineinteles ca nu m-am oprit sa fac miscare, in ciuda oboselii constante pe care am resimtit-o, dar a trebuit sa schimb lucruri ca sa nu pun in pericol sarcina si sa imi mentin si eu starea buna de sanatate.

Iar primele trei lucruri majore la care am acordat atentie la antrenamente, in sarcina, au fost urmatoarele:

  1. Gata cu abdomenele (am mai practicat anumite exercitii pentru abdomen, ocazional plansa sau variatii – commando, spiderman, crossover, mountain climber pe ritm incet, dar am renuntat la crunch, sit-ups sau alte exercitii in zona aceasta).
  2. Gata cu greutatile mari (am folosit putin ganterele de 5 kg, puteam efectua exercitii tip genuflexiune cu gantere, dar am renuntat din prudenta si le-am inlocuit cu cele de 3 kg, indiferent ca simteam ca e totul mult prea usor. Si am mai pastrat kettlebell- ul de 8k pentru single leg deadlift sau chiar shoulder bridge. Dar aceste accesorii au reprezentat mai degraba exceptii in rutina de sport decat regula.
  3. Gata cu antrenamentele intense, care sa ridice pulsul prea mult (adica gata cardio, hiit, sarituri coarda sau orice de genul). E foarte important, atunci cand esti insarcinata, sa te asiguri ca duci suficient oxigen in organism, ca nu iti pierzi respiratia, ca inspiri si respiri corespunzator pentru ca bebele tau sa primeasca constant oxigenul de care are nevoie. Asta inseamna si pauze suficiente intre reprizele tale de exercitii.

Ce exercitii am pastrat in primul trimestru?

In general, am pastrat cam toate exercitiile, respecand cele 3 puncte de mai sus, am mers pe antrenamente full body, pauze de cate un minut intre serii ca sa imi recapat suflul, suficiente exercitii pentru brate, fesieri, picioare. Am modificat exercitii ca sa se poata mula pe noua mea conditie: burpee modificat fara saritura, flotari in genunchi sau pe bancheta, step ups fara saritura sau am evitat exercitii care imi ridicau pulsul prea mult sau prea repede.

Si da, au fost zile in care nu am avut chef si as fi preferat oricand un somnic cat de mic dupa masa, dar am facut efortul sa nu treaca mai multe zile fara antrenament, asa ca, exceptand situatiile special, am reusit sa am minim 3-4 antrenamente pe saptamana. Si asta m-a facut sa ma simt super pentru ca, desi antrenamentele mi-au parut foarte usoara fata de ce stiam ca pot, am inteles ca este ce e mai bine pentru mine si pentru sarcina si nu mi-am facut procese de constiinta in sensul acesta.

Daca vreti sa vedeti si varianta video pentru cele de mai sus, o gasiti aici.

Sharing is caring!

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *