Sunt convinsa ca sunt multe persoane care nu au auzit inca de quinoa. Ok, nu vorbim de cei care sunt in domeniul nutritiei sau de cei care fac sport sau de cei care, pur si simplu, vor sa manance si sa traiasca mai sanatos. Si sunt convinsa de asta pentru ca, acum 2-3 ani, nici eu nu stiam. Am aflat atunci cand am inceput sa fiu mai interesata de ceea ce mananc. Si, uite asa, am ajuns la quinoa.
Si ce stim despre quinoa ? Este un aliment cu putine grasimi saturate si sarac in colesterol, cu proprietati antiinflamatorii , reduce cantitatea de grasimi din sange si scade riscul de probleme cardiace. Este, in fapt, o samanta, provenita dintr-o planta cultivata initial in America de Sud, si este incadrata in familia cerealelor. Are ceva calorii, 368 pe suta de grame (nepreparata), dar, tinand cont de faptul ca isi creste volumul de 3-4 ori in timpul fierberii, nu veti ajunge la 100 grame la o masa. Quinoa este o sursa foarte buna de proteine (are toti cei 9 aminoacizi esentiali si este mai usor de digerat decat proteinele din carne), si contine fier, magneziu si fibre. In plus, este un aliment cu indice glicemic mic, 35, deci nu va afecta semnificativ nivelul glicemiei din sange, asa ca ne vom simti satule pe o perioada de cel putin cateva ore.
Ca si sfat, va recomandam sa o consumati cel mult la masa de pranz si aveti grija sa o spalati inainte de a o consuma, pentru a evita gustul usor amarui al saponinelor care imbraca bobitele de quinoa.
Nu este un aliment neaparat ieftin, o punga de 250g grame costa aprox. 13- 15 lei aprox. Mult mai convenabil gasiti in magazinele care vand seminte, condimente sau fructe uscate vrac. Apropo de asta, este unul absolut minunat, de unde eu mereu plec cu o gramada de bunatati care ma tin aproape o luna. Vi-l recomand cu incredere, la cerere. 🙂
Poate fi consumata in salate, budinci, sosuri sau in componenta altor mancaruri. Despre cum o putem consuma la micul dejun, am mai scis aici. Si, daca v-am starnit interesul, iata o reteta de salata delicioasa pe care v-o recomand :
Salata de quinoa cu avocado
Ingrediente :
5 linguri de quinoa (aprox ½ cana, fierbeti aprox. 20 minute)
½ avocado
1 oua fiert
3 linguri fasole neagra (spalata in prealabil)
2 lingurite mustar (pentru dressing).
Timp de preparare : 5 minute
468 calorii (C :54g ; L :21g ; P :19g)
Va garantam ca este delicioasa ! Pofta buna !
C= carbohidrati ; L=lipide (grasimi) ; P= proteinte