Sharing is caring!

Cum ne construim obiceiuri. Inclusiv cel de a face miscare cu regularitate.

 

Exista mai multe versiuni ale problemei: sunt adeptii teoriilor motivationale care iti spun sa cauti motivatia, sa te inspiri, sa citesti, sa vezi videori inspirationale, sau cei al teoriilor de actiune, care iti spun sa nu pui atata accent pe cautarea motivatiei si, pur si simplu, sa actionezi pentru ca motivatia va veni, de-a lungul acestui proces.

Eu sunt adepta teoriei combinate : pentru mine, functioneaza inspiratia venita din exterior,  fie ca e vorba de modele de business, fitness sau speakeri motivationali, carti de dezvoltare sau video-uri ale unor guru inspirationali. In acelasi timp, imi dau seama ca este destul de usor sa ne pierdem in zona de « asteptare » a acelei motivatii. Stam, cautam, ne inspiram si uitam sa actionam. Motivatia grupului ar putea avea mai multe sanse de izbanda. Spre exemplu, de fiecare data cand mergem la un curs sau la un eveniment, sub impulsul energiei de grup, suntem parca mai motivati sa actionam spre indeplinirea obiectivelor noastre.

Desigur, un proces prea indelungat de ezitare ne poate bloca complet. Cautand variante pro sau contra ale actiunilor noastre, riscam sa ramanem fix in punctul de plecare si sa nu mai actionam deloc. Solutia ?Actiunea.  Sa ne miscam, sa facem ceva concret. Stam in pat si ne auzim scuzele in minte ? Nu am chef sa merg azi la sala ? E prea frig ? Nu mai am timp sa ma schimb ? E tarziu oricum ? Ei bine, pastrandu-ne in aceasta zona, nu avansam deloc. Solutia : ne ridicam din pat, ne luam geanta de sport si plecam spre sala unde ne apucam de treaba. Pofta vine mancand, cum s-ar zice. Mergand, in cazul acesta. Actionand.

Motivatia ne face sa pornim, consecventa ne tine pe drum. Facand pasi mai mult sau mai putin mari, zi de zi, ajungem mai aproape de ceea ce ne dorim. Nu inseamna ca vom avea chef sau vom fi motivati in fiecare zi. Dar le vom face, pentru ca, nu-i asa, in viata asta facem si lucruri pe care trebuie sa le facem, nu doar ce vrem sa facem. Si, facandu-le, putem constata ca ne-au adus o satisfactie pe care nu credeam neaparat ca o vom obtine. E ca mersul la job : nu in fiecare zi ne trezim cu cheful de a merge la serviciu, dar mergem pentru ca e  un lucru care trebuie facut si care ne va duce mai aproape de ceea ce ne dorim. Si, la finalul zilei, constatam ca a fost infinit mai bine sa mergem la job decat sa ramanem in pat plangandu-ne de cat de lene ne este, cat de rau ne simtim sau cat de dificil este sa ne miscam.

Cam asa e in toate, nu doar cu mersul la sala: Motivatie. Actiune. Consecventa. Si nu neaparat in ordinea asta. Informandu-ne si actionand, gasim motivatia pe care o cautam si devenim persoana pe care am dorit mereu sa o gasim in noi insine. Si, facand zilnic lucrurile pe care stim ca trebuie sa le facem, ne transformam si devenim ceea ce ne dorim, cu visuri implinite, respect crescut catre propria persoana,  simtul propriei valori.

Concluzia? Motivatia o putem gasi actionand,  consecventa ne mentine pe drum, obiceiul se construieste in pasi mai mici sau mai mari, setarea corecta a obiectivului este esentiala pentru succes.

Versiunea video a acestui articol exista, nu tocmai identica, pentruu ca deh, in video intervine inspiratia de moment. Mesajul este insa acelasi, asa ca, daca va e mai usor asa, aici  gasiti.

XoXo

 

Sharing is caring!

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *